Milići iz Bjelica

U Bjelice nad sred Crne Gore, đe se ljudi sa junaštvom zore, đe još gore luče slobodarske, đe su vojske lomile se carske, đe još stoje busije i šanci, đe se ropski ne priznaju lanci, đe kosturi oko puta beče a ranjeni po gorama ječe... M. Kecojević

MILIĆI VAN CRNE GORE

Milići žive i van naše domovine, uostalom kao i pripadnici brojnih bratstava u Crnoj Gori. Materijale o životu Milića kojima bi se  dopunila i proširila  postojeća saznanja bili bi dragocjen doprinos ovom prikazu, zbog toga Vas ohrabrujemo da dostavite adekvatne podatke o životu Milića koji žive van Crne Gore. 

Uredništvo

Skoro pouzdano se zna,  da se Bjelice još 1430 godine prvi put pominje kao naselje u Kotorskom arhivu,  kao i turskim deftrima skoro vijek kasnije 1521 godine. Prema tim spisima Bjelice se sastoji od četiri sela ali o tome smo govorili više u drugim odjeljcima ovog prikaza. Milići se doseljavaju iz više pravaca na susjedske prostore današnje Crne Gore. Stanovništvo a samim tim i dio prvih bratstvenika Orlovića - Milića  se doseljava u Bjelice, najvjerovatnije iz Gacka odnosno tog dijela teritorije danšnje Hercegovine.  Milići su u bjeličkim selima živjeli u Predišu, Resni, Dubu.

Milići žive u Crmnici, Lješkopolju, Nikšiću (Kočani, Miločani, Pišteta, Duga i slično), Danilovgradu.

Milići van Crne Gore žive u Sloveniji, Milićima kod Zvornika ima ih u Argentini, Južna i Sjeverna Amerika  ali o njima nemamo puno saznanja.

Pretpostavlja se da od istih Orlovića još potiču i Čengići iz Gacka, Samardžići iz Krivošija, Abramovići i Goranovići iz Golije,  Kolakovići iz Spuža, Osmanagići iz Podgorice i slično.

U Sloveniji (Đ. Milić 2008:110) u Marindolu žive Milići doseljeni u XVI vijeku, kao uskoci, gdje imaju svoju crkvu posvećenu svetom Jovanu, koja se nalazi u ataru sela Milići.

U Argetini, u General Maderiagi, u blizini Buenos Airesa žive Milići iz Bjelica ( Marko, Ilija, Jovo, Milan, Drago, Radovan, Blagota, Đuro, Periša itd). Žive i Anđa, Vidna, Marija, Angela, Marta, Olga, Elisa i druge.

U provinciji Ćako u naselju La kolonia Montenegrina takođe žive Milići.

U Americi žive brojni Milići i navodimo neke od njih a za druge vjerujemo da će se javiti i poslati nam svoja imena i fotografije. (Dreka iz Duge nikšićke, Jovan koji živi u Sent Luisu, Đuro iz  Limljana, pok. Đuro i Tomo- otišli 1907 godine, Ivo Krstov iz Bjelica, porodica Vasilija Milića, Vaso, Jovo, Lazar, Nikola, Obren, Simo, Rade, Stefan i drugi.

Pretpostavlja se da jedan broj Milića živi u Bosni i Hercegovini, odakle su rasprostranjeni po cijelom svijetu. Na primjer to su Milići iz Zagrađa (Vlasenica) koji slave Srđevdan.