Milići iz Bjelica

I Milića crkva u Bjelice, Još kroza nju vire puškarnice, Tu pogibe osam Orlovića, od krvave sablje Ćuprilića…. “Gorski presto“

MILIĆI VAN CRNE GORE

Milići žive i van naše domovine, uostalom kao i pripadnici brojnih bratstava u Crnoj Gori. Materijale o životu Milića kojima bi se  dopunila i proširila  postojeća saznanja bili bi dragocjen doprinos ovom prikazu, zbog toga Vas ohrabrujemo da dostavite adekvatne podatke o životu Milića koji žive van Crne Gore. 

Uredništvo

Skoro pouzdano se zna,  da se Bjelice još 1430 godine prvi put pominje kao naselje u Kotorskom arhivu,  kao i turskim deftrima skoro vijek kasnije 1521 godine. Prema tim spisima Bjelice se sastoji od četiri sela ali o tome smo govorili više u drugim odjeljcima ovog prikaza. Milići se doseljavaju iz više pravaca na susjedske prostore današnje Crne Gore. Stanovništvo a samim tim i dio prvih bratstvenika Orlovića - Milića  se doseljava u Bjelice, najvjerovatnije iz Gacka odnosno tog dijela teritorije danšnje Hercegovine.  Milići su u bjeličkim selima živjeli u Predišu, Resni, Dubu.

Milići žive u Crmnici, Lješkopolju, Nikšiću (Kočani, Miločani, Pišteta, Duga i slično), Danilovgradu.

Milići van Crne Gore žive u Sloveniji, Milićima kod Zvornika ima ih u Argentini, Južna i Sjeverna Amerika  ali o njima nemamo puno saznanja.

Pretpostavlja se da od istih Orlovića još potiču i Čengići iz Gacka, Samardžići iz Krivošija, Abramovići i Goranovići iz Golije,  Kolakovići iz Spuža, Osmanagići iz Podgorice i slično.

U Sloveniji (Đ. Milić 2008:110) u Marindolu žive Milići doseljeni u XVI vijeku, kao uskoci, gdje imaju svoju crkvu posvećenu svetom Jovanu, koja se nalazi u ataru sela Milići.

U Argetini, u General Maderiagi, u blizini Buenos Airesa žive Milići iz Bjelica ( Marko, Ilija, Jovo, Milan, Drago, Radovan, Blagota, Đuro, Periša itd). Žive i Anđa, Vidna, Marija, Angela, Marta, Olga, Elisa i druge.

U provinciji Ćako u naselju La kolonia Montenegrina takođe žive Milići.

U Americi žive brojni Milići i navodimo neke od njih a za druge vjerujemo da će se javiti i poslati nam svoja imena i fotografije. (Dreka iz Duge nikšićke, Jovan koji živi u Sent Luisu, Đuro iz  Limljana, pok. Đuro i Tomo- otišli 1907 godine, Ivo Krstov iz Bjelica, porodica Vasilija Milića, Vaso, Jovo, Lazar, Nikola, Obren, Simo, Rade, Stefan i drugi.

Pretpostavlja se da jedan broj Milića živi u Bosni i Hercegovini, odakle su rasprostranjeni po cijelom svijetu. Na primjer to su Milići iz Zagrađa (Vlasenica) koji slave Srđevdan.

Most of all, find out if your already written essays writing support provides editing services.

A great deal of folks are now trying to hire essay authors because they find it tough to compose their own papers because of absence of proper knowledge and skills in this area. There are many of them that earn a handsome amount from writing college admissions essays, thesis statements, journal articles, book reviews and even term papers. These essay authors may also help in finishing projects, which might seem to be quite taxing on the part of the masterpapers.com pupils. The ideal essay writing service ought to be able to aid you in making your desirable marks by directing you in finishing the job with ease.

Kontakt