Milići iz Bjelica

I Milića crkva u Bjelice, Još kroza nju vire puškarnice, Tu pogibe osam Orlovića, od krvave sablje Ćuprilića…. “Gorski presto“

CRKVA MILIĆA U DUBU

....ko umije vama splesti vjence? Spomenik je vašega junaštva Crna Gora i njena sloboda…“

NJEGOŠ

Crnogorski narod i narod Katunske Nahije ostao je temelj slobodarskom duhu naših predaka kroz istoriju. Crkva Uspenja bogorodice sada je obzidana klesanim kamenom a salivenim pločama pokrivena je krovna i oltarska konstrukcija. Iznad ulaznih vrata nalazi se crkveno zvono. Crkva je od strane države proglašena kulturno istorijskim spomenikom Crne Gore. Podignuta je 1680. godine od strane Vojvode Milije Radonjina i na njoj ima 15 puškarnica koji su umjesto otvora, odnosno prozora. Na ulazu u Crkvu stoji natpis:

„Pohod Ćuprilić vezira s vojskom na Crnu Goru 1714 godine junaci se tad gledaju kada na vrat muke dodju najslavnije tad umrije naš Milija vojvoda u crkvi se zatvoriti zovne braću dašnjim podju grob je krasan kaže crkva spomenik će bit slobada braniše se sedam danah devet bratah bez prestana sedamdeset i dva više barjaktara što ubiše oko crkve na sve starne dok ih izda džebana turci oltar provališe so oltara ih sve pobiše“.

NJEGOŠ

By simply taking affordablepapers the time to do several of those steps.